Само 1.3 милиона лева са влезли в район „Триадица“ за 18 години от строителни такси

Попитах район Триадица, как се връщат парите, събрани от строителство в кв. Манастирски ливади- изток и какъв е размерът на събраните такси и налози.

Отговорът ме озадачи- за 18 години са били събрани около милион и триста хиляди лева. За останалите отговори трябвало да почакам още.

Таксите за разрешително за строеж могат да достигнат хиляди левове. При темповете на застрояване на Манастирски ливади, или има грешка в десетичната запетая, или ми е подадена информация за разрешителните за строеж, издадени само от главния архитект на района. Което е далеч от предмета на зададения от мен въпрос.

Ще изчакам отговорите на всички въпроси. Очевидното, обаче, не може да се скрие- отдалечените квартали на Триадица се застрояват безразборно, парите се събират, но общината не предриема адекватни мерки за подобряване на публичните пространства и за улесняване живота на хората, които живеят там.

Ето кауза, за която може да се бори един районен кмет: Докато законът не децентрализира местните бюджети, включително на районно ниво- да отстоява, да изисква, дори да се конфронтира, ако трябва, парите на гражданите от неговия район да се върнат там, откъдето са взети. И да се превърнат в нещо необходимо, полезно и красиво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *